2011. augusztus 25., csütörtök

Lódarázs

Tegnap este fél tíz körül repült be a sötét hálószobába ez a termetes jószág. Már a zúgása is félelmetes volt. Nem tudom elképzelni, hogy mit akarhatott benn, de igen komolyan felmerült a kérdés: vagy ő, vagy én. A szabadban más a helyzet, de ki merné kitenni a párját és önmagát a lódarázscsípés veszélyének, főleg éjjel, főleg falun (orvos a szomszéd faluban). Sajnáltam, de pusztulnia kellett.

Kattints a képre az eredeti méretért!




















Azt hiszem, ehhez már fegyvertartási engedély kell.

Lódarázs
Vespa crabro
European hornet

2011. augusztus 12., péntek

2011. augusztus 11., csütörtök

Életmentő

Egy ideje ha tüsszentek, Liza azonnal rohan megmenteni az életemet. Ma is volt benne részem. Attól félek, ha egyszer nem sikerül idejében megnyugtatni, hogy azért jól vagyok, még mesterséges lélegeztetést is kapok.


2011. augusztus 6., szombat

Ismét eljött Góliát

Nemrégiben találkoztam a kertben egy hatalmas délvidéki poszméhhel, de ő csak majdnem akkora, mint a kék fadongó, akit évek óta gyakran látok, de fényképezni jobbára csak ilyenkor, a napraforgó virágzásának idején van mód, mert máskor pillanatokra száll csak le, folyton röpköd. Ma szerencsém volt vele. Ráadásul egy elég jól ismert, átlagos testalkatú földi poszméh mellé szállt le, így hozzá lehet a méreteket viszonyítani.

Kattints a képre az eredeti méretért!













































A távozását szerintem a légvédelmi radarokon is lehetett követni.

Kék fadongó
Carpenter bee
Xylocopa violacea

2011. augusztus 5., péntek

Szenvedély

A szomszéd faluban él egy mindig elegáns megjelenésű úriember, kicsivel túl van már a hatvanon. Két nagy szenvedélye van, az egyik az alkohol, a másik a járművezetés. Előbbiből többszöri nekifutásra sem sikerült kigyógyulnia, ezért utóbbitól úgy két éve eltiltották. Szerencsére csak kisebb koccanást okozott az egyébként mindig szép, tiszta, igényes kinézetű autójával, amikor ittas vezetés miatt elvették a jogosítványát. Sokáig nem láttam, nem tudom, iszik-e még. De hogy vezet, azt ma láttam. Nem autót, mert arra ugye nincs jogosítványa, hanem egy szép, tiszta, igényes kinézetű fűnyírót! Nem hittem volna el, ha mondják, de ma reggel itt parkolt le előttünk. Ügyes! Ha összefut a rendőrökkel két falu közt az országúton, és kérdik tőle, hogy iszik, vagy vezet - hát ő ugye csak füvet nyír!

2011. augusztus 4., csütörtök

Kis szarvasbogár

Kattints a képre az eredeti méretért!






























































Kis szarvasbogár
Lesser stag beetle
Dorcus parallelipipedus

Vendég a háznál

Kattints a képre az eredeti méretért!












































Zöld lombszöcske
Great Green Bush-Cricket
(Tettigonia viridissima)